TEST logga ljus 3

STRANDGLAS

VAR KOMMER STRANDGLAS IFRÅN?

Hur glas och porslin hamnat på en strand någonstans i världen och hur länge det har legat i havet när det sköljs upp på en strand är det ingen som vet. Kanske har dricksglas, flaskor, tallrikar och glasburkar hamnat i havet av människan själv, under en seglats eller efter ett skeppsvrak. Det förblir ett mysterium. och gör varje skärva till en unik bit. Strandglaset och porslinet som jag använder till mina smycken plockar jag själv längs Skånes västkust och ibland även i Danmark.

FÄRGER

Strandglas finns i en mängd olika färger där vitt,  grönt och brunt räknas som de vanligaste här i Sverige. Men har man tur hittar man även glas i turkosa, blå, rosa och röda toner; färger som är vanliga i andra delar av världen.

ÄKTA ELLER OÄKTA GLAS?

Äkta strandglas plockas längs stränder runt om i världen och har fått sitt unika utseende av naturen själv. Glaset har tumlats i havet under många år, kanske flera hundra. Äkta glas har små ojämnheter då det virvlar runt i haven tillsammans med sandkorn och stenar. Oäkta strandglas tillverkas industriellt. Handlar du hos Design by CG är du garanterad ett smycke med äkta strandglas.


TIPS! Strandglas som plockas upp ur vattnet får en len och fin frostad yta när det torkar. Vill du hellre att glaset ska ha ett liknande utseende som när det är vått kan du gnida in det med en liten droppe olja för att få fram en intensivare färg.